Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.06.2008 03:42 - Задача за настоящи управляващи: 1997 < = > 2008 ?
Автор: tsveta Категория: Политика   
Прочетен: 3554 Коментари: 11 Гласове:
0

Последна промяна: 12.06.2008 04:29

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Моля, ако не сте член на настоящето правителство, не четете този постинг. Той въобще не Ви касае. Вие си знаете всичко това, или казано с две думи: вече сте се събудили по-беден, отколкото когато сте си легнали. А утре ще се събудите и гладен.
Някой може да ме обвини в черногледство и краен песимизъм. Върви обяснявай всъщност какъв оптимист си и как носиш положителни послания.
Не и днес. Не и тази вечер, защото минава полунощ, а аз все още съм втрещена от предоставените данни и анализа на един икономист - проф. Димитър Иванов, представен от mediapool. Заглавието там е: “Световната криза няма как да ни подмине” и подзаглавие “Вместо адекватни действия, правителството си затваря очите”. Твърде меко според мен.
Ако беше публикувано във водещ обслужващ ежедневник, щеше да е “Иде стагфлация!”, “Управляващите ни затриха” - ама за някои други управляващи би могло, за тези - нищо лошо. Точно така - нищо лошо. Както за мъртвите - или само добро, или нищо. Ако следвам тази логика - те направо са си умрели. Управляващите. Само хвалебствия. Дори и след гаф или негативна информация. А ако гафът не се трае - затишие. Мълчание. Излиза, че ни управляват мъртви души. И по друго си приличат с мъртвеца - по склопените очи и безмълвната уста. И по безжизнеността.
А сега за същината. За онази информация, която управляващите прикриват, но тя малко по малко излиза наяве. А те мълчат с надеждата никой да не я забележи. Или ако я забележи - всяко чудо за три дни и пак затишие. До следващата буря. Или ураган. А ако е потоп? Ама истински. Не като онзи Библейския, защото там има спасение. О, да, и при този апокалиптичен вариант ще има спасени - мъртвите управляващи души. Те отдавна са си купили спасението. Да му мислят другите, за които остава изкуплението.

Цялото интервю е тук: http://www.mediapool.bg/show/?storyid=139893&srcpos=4
Доста обширно е, но аз ще представя както онези моменти, които са ме впечатлили като изнесени данни, така и някои от коментарите и анализите:
Първо, мит е, че България може да се запази "недокосната" от световната криза. Второ, при нас се получава твърде негативно наслагване на влиянията на кризата с редица силни вътрешни за икономиката ни слабости. И колкото правителството и неговите експерти да се опитват да отричат това, редица симптоми, а и явни показатели го доказват. Общият акумулиран дълг на българските домакинства и фирми (кредитите са вече 85 % от БВП), междуфирмените дългове и публичният дълг у нас са над два пъти БВП на България, което като пропорция надхвърля 1.85 пъти съотношението дълг/БВП. Такова то е било, например, по време на Великата депресия в САЩ от 1929 г.
По своите слабости икономиката ни е твърде податлива на "заразния" характер на световната криза. На първо място сме в Европа по растеж на частните кредити и то на фона на бързо повишаващи се лихвени проценти и растеж на инфлацията, какъвто не сме имали от 10 години насам. Налице са тревожно намалени спестявания на домакинствата, също отразени от националната статистика. Външнотърговският дефицит на страната ни вече е от близо 22% от БВП. Той вече е заплаха за външното доверие към българската икономика. Икономики с такъв дефицит по търговската сметка не могат да имат стабилна валута. Една рецесия тази или следващата година в ЕС би имала драматични последици върху нашата икономика.
В този смисъл, не приемам твърденията на правителството и неговите експерти, че ще останем незасегнати. Кой е незасегнат от инфлацията? Незасегнати ли са спестяванията на хората, тяхната покупателна способност, възможността им да издържат децата си? Не са ли засегнати във възможността да си плащат заемите?

За всеки икономист посочените проценти са меко казано стряскащи. Това което ми се иска да изкрещя е: ЗАТРИЛИ СА НИ! Та цялата ни държава е един голям ДЛЪЖНИК. Е, ще кажете вие, това се знаеше. Да, знаеше се, но едно е да си длъжник и да можеш да обслужваш кредитите си, друго е да не си в състояние да го правиш. Защото представете си вашия семеен доход /неслучайно примера е със семеен доход/ е 100 единици. И имате кредит /към банка например/ = 22 от тези единици. Няма проблем, остават ви 78 ед. Но по-надолу ще видите, че 38 ед. отиват за храна. Още поне толкова отиват за други консумативи. И ако нещичко остане - /1-2 ед./ може и да се поглезите. Но случайно разбирате, че член на семейството е взел 185 ед. заем /че дори и повече/, които трябва да върне следващия месец. Няма как - вземате ги от приятел за неопределено време. Но на него му притрябват следващия месец и вие търсите друг, от който да ги заемете, за да ги върнете на предишния. На всичко отгоре имаме и инфлация - над 25% по данни на Евростат /не слушайте какво ви казват нашите управляващи, че те от наглост ще ви попитат “Въобще има ли инфлация в България?”/, т.е. разходът за храна и консумативи ще се увеличи с доста единици и общия сбор на разходите ви ще надхвърли възможностите ви, така че за да се вместите в 100 ед., ще трябва да започнете да се лишавате. И не е само това, защото БВП не е константна величина, т.е. онези 100 ед. в един момент не са вече 100. Добре би било, ако се увеличават, ще си покриете лека-полека задълженията. Но в световен мащаб се заговори вече за стагфлация, което е инфлация + стагнация + безработица. Ха, представете си сега, че единия (Боже, опази да са двамата) от семейството остане без доходи. Та ей затова не спя посред нощите. Сън не ме хваща. А онези, мъртвите души - нека спят, тях ги е приспала отдавна липсата на съвест!

Още акценти от интервюто:
Няма съмнение, че българската икономика е под атаката на един комбиниран вътрешен и външен ценови шок, за който управляващите нито подготвиха гражданите на страната, нито те са подготвени да реагират. Вътрешен, заради очевидно крайно закъснелите структурни реформи в редица сектори на стопанството ни (и главно в енергетиката и другите инфраструктурни отрасли), и външен, идващ от близо 17% покачване на цените на петрола в рамките на само една година (непрогнозирано от бюджета ни), както и от взрива на цените на суровините и хранителните продукти. И ако външният ценови шок за традиционно балансираните икономики на Запад би могъл сравнително леко да бъде изживян, то за една България, в която разходите за храна средно на домакинство надхвърлят 37.6% от общия му разход (при максимум 8.5-9.1% в развитите икономики; 6% в САЩ), едно ново покачване на цените на хранителните продукти с 10% ще доведе много семейства до глад. Като добавим цените на водата, на тока, на парното, на бензина, на транспорта. Сметката е проста за всекиго, но трагична. При един растеж на инфлацията от минимум 20-20.5% за тази година (само цените на петрола ще надхвърлят 17% годишно увеличение) и при досегашния темп на растеж на БВП, доходите евентуално биха се възстановили от такъв шок след не по-малко от три и половина – четири и половина години.
Скри ли правителството фактът, че в ЕС България е на второ място след Латвия по най-висока акумулирана инфлация, като при равнище 100% за 2005 г. за 2008 г. очакваният акумулиран растеж на инфлацията у нас ще достигне 126.76%. (към 13 май 2008 г. по Eвростат)?
Скри ли правителството, че инфлацията у нас на годишна база е най-високата от 10 години насам (пак по данни на Eвростат)?
Ние вече сме на първо място в ЕС и по поскъпване на храните. Според данните на Eвростат от 2 юни т.г. хранителните продукти у нас са поскъпнали с над 25.4% на годишна база. С 13.3% е скочил индексът цени на производител на годишна база през април (по НСИ).
Що се отнася за вече направеното предложение ДДС да се намали на 18%, аз го поддържам напълно. България има ненужно и необосновано висок ДДС в сравнение с много други членове на ЕС. Убеден съм, също така, че правителството задължително следва да направи опит да намали акцизите на горивата, които бяха предсрочно и пак казвам ненужно увеличени. Има достатъчно ресурс от излишъка. И не може да бъде в негатив на приходите в бюджета, тъй като бюджетът очевидно изземва заради подценената инфлация огромни суми.
Налице е още една заблуда, която замайва мисленето на правителството. Фактът, че заради повишаването на цените на енергийните продукти, на бензина, се увеличават постъпленията от акциза за бюджета, не може да компенсира комбинацията от спадащи реални доходи, бързо растяща инфлация, задлъжняващи потребители и намаляваща покупателна способност.
Интервюто във "Файненшъл таймс" ясно показва Станишев като антидемократ, който в името на запазването на своя тотално провалил се мандат е готов с цената на всичко да стои на власт. При тази ситуация както и при очевидно плачевните опити на българската администрация да спаси това, което може, без да нанесе решаващ удар върху висшата корупция в страната, не виждам как Европейската комисия няма да въведе един сериозен детайлен мониторинг на България за европейските фондове, както и един контролен механизъм, целящ регулираното отпускане на средствата и начините на изразходването им.
През 2007 г. ние декларирахме, че сме готови да бъдем достоен член на ЕС. Днес Европа се съмнява в това. Съмняват се с основание и гражданите на България. За всички ни изходът е един - да действаме без никакво повече закъснение и компромиси. Необходима ни е друга икономическа и социална политика, друг икономически растеж, друг тип реална икономика, друг тип социална справедливост, друг тип управление на страната.

И за финал: Управляващите ни и водещите ни към това апокалиптично битие са със ШИРОКО ЗАТВОРЕНИ ОЧИ. А ние?



Тагове:   настоящи,


Гласувай:
0



1. eien - Извинете, че го прочетох-
12.06.2008 06:02
не съм член на правителството. И слава Богу!
цитирай
2. slavuncho - Не оспорвам написаното - трудно би било!
12.06.2008 13:12
Чудно ми е още от времето, когато бяха модерни "пирамидите", как може средно интелигентен човек да повярва на офертите, които правеха и да си хвърли парите в тях.
Чудно ми е, как може вече опарилия се средно-статистически гражданин да вярва на реклами от сорта "заем срещу лист хартия" и ред такива идиотизми. И не само да вярва, а и да вземе заем без да направи и най-елементарна сметка как ще го върне.
А най ми е чудно защо, след като си изпростял и не си се погрижил за собствените си пари, след това викаш по стъгди и по мегдани, че правителството било виновно и то трябвало да ги върне?!
Искам да кажа, че докато ние не започнем да мислим с главите си ще избираме хора като нас - немислещи и безотговорни.
цитирай
3. анонимен - Оня ден една видимо небогата жена ...
12.06.2008 13:18
Оня ден една видимо небогата жена видях да внася пари в банката/доколкото успях да разбера спествала си жената/ наивно колко наивно Какво значи да спестяваш в днешно време достатъчно възрастен съм за да имам опита от 1997г. и 1989г. та затова.
Застраховането, спестяването и съдебното производство са възможно най измислените работи в България. То и живота ни такъв ама нейсе
цитирай
4. marystaneva - Отличен постинг!
12.06.2008 19:06
"През 2007 г. ние декларирахме, че сме готови да бъдем достоен член на ЕС. Днес Европа се съмнява в това."
Аз и тогава се съмнявах. А сега съм повече от сигурна, че с това управление няма как да го постигнем.
Между другото, за първи път виждам /чета/ толкова интелигентно написан текст от HR. Поздравления! :)
цитирай
5. tsveta - @*
13.06.2008 13:34
@eien - Поздрав на страната на изгряващото слънце!

@slavuncho - пирамида се оказа държавата ни - тъжно и болно. Наистина болно. Болна държава. Още един цитат от интервюто : "Вече ни наричат "Болния Човек на Източна Европа" - в статия от 30 май т.г. на Мери Стокс в "RGE Monitor". "
Отговорни и здравомислещи хора - такива ми се иска да бъдем всички ние.

@анонимен - чрез примера, който разгледах, желаех да онагледя какво означават всички тези % от БВП, защото за повечето хора това е неразбираемо и не могат да си дадат сметка за фактическото състояние на болната ни икомоника.

@marystaneva - наистина няма как да постигнем каквото и да е положително развитие с това управление.
Трябва ни друга икономическа и социална политика, която да се извърши от друг тип управление на страната. И посоката да е ниски данъци с механизми за висока събираемост /намаляване на високите спрямо еврозоната ДДС, акцизи, социална тежест и др./, създаване на Сребърен фонд /немислим при сегашното управление, не само защото не могат да го осмислят и да видят ефективността му, но и защото няма келепир/, използване на пазарни и фискални механизми за създаване на ефективно работеща икономика /отново непознати за левите управляващи, те познават плановото стопанство, извършват действия като ядене на голямата баница и надцакване и преразпределяне на материални блага и поддържат нулева ефективност/.
Благодаря Ви за оценката на постинга. Все пак HR е просто професия:)

@ и да не забравя да благодаря на модераторите - 10х, че поставихте един начинаещ драскач като мен в избраното пространство.
цитирай
6. анонимен - Какво трябва да се прави ?
14.06.2008 22:11
Статията е много яка, но какви трябва да са действията на отделното домакинство ? Не ме интересува правителството :-) Искам да знам как да се спасявам аз :-) ?
цитирай
7. lyudmilstefanov - Много издържан постинг!
17.06.2008 16:31
А отговорът на много от въпросите, които той поражда, се съдържа в анонимния коментар №6, макар и казаното да е шега. Бедата е в илюзията, която владее съзнанието на анонимното ни и безгласно общество, че можем да се спасяваме по единично.
цитирай
8. tsveta - @**
18.06.2008 10:44
Благодаря на @lyudmilstefanov и на шегаджията @анонимен 6, че са стигнали до финалния въпрос :) и акцентуват в/у липсата на гражданско общество /една от любимите ми теми/.
Защото липсата на гражданска позиция и нейното отстояване са факти от нашата действителност. Говорим не само за гражданско общество, но и за демократично общество. Нима има такова в нашата действителност? Поредната химера.
Видно е, че голяма част от нашето родно общество не изповядва демократичните ценности и не упражнява съответните лостове на права, свобода и отговорност. И как очакваме това от "родовото" българско общество, за което е по-важно собственото благо, отколкото общото?
цитирай
9. marystaneva - За общото благо!
18.06.2008 23:42
Илюзия е, че можем да се спасяваме поединично или че някой друг може да го направи вместо нас. Голяма част от обществото ни е обхваната от апатия - предпочитат непрекъснато да мрънкат, а когато дойде време да избират, нямат смелостта или просто ги мързи да го направят. Така няма да се променят нещата. Нужен е друг тип управление на държавата и дали ще го имаме, зависи от всеки от нас, стига догодина отново да не ни домързи да отидем до урните...
цитирай
10. lyudmilstefanov - Замислил съм един постинг,
19.06.2008 00:14
в който да поставя въпроса защо го няма това гражданско общество и тези демократични практики. Всички нормални българи казват, че трябва да сме активни, а не апатични. Но в крайна сметка апатията взема връх. Как става така? Какво пречи: първо - на нивото на индивида; второ - на ниво устройство на обществото и трето -на ниво традиции, социална психика и т.н. Тези въпроси постоянно ми човъркат мислите /наистина постоянно! сега е 0ч. и 10 мин./....
Бях миналото лято в Швеция при един приятел и той ни заведе на пикник в парка на лятната резиденция на краля. Имахме и по една кутия бира. Той ни предупреди да си отпиваме по-дискретно, защото иначе ще дойде някой от друга компания да ни направи забележка да не пием /и да не пушим!/ пред децата му. Този тип активност за мен е в основата на всичко. Щом си на публично място, мисли за всички останали. Ако не го правиш, ти го напомнят.
Е, лека нощ! Но нека бъдем будни!
цитирай
11. valsodar - Събитията се повтарят, явно няма извлечени поуки досега !?
24.06.2008 13:33
И проблема не е в това, че пак ще минем през сътресенията които ни довлече предходното управление на БСП с Виденов начело.

Проблема е по-сериозен, нищо не говори, че няма да се повтарят същите грешки и занапред.

Поздравления за поста :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: tsveta
Категория: Политика
Прочетен: 198834
Постинги: 50
Коментари: 262
Гласове: 952
Архив
Блогрол
1. Институт за модерен консерватизъм
2. СДС - официален сайт
3. Блог на Пламен Юруков
4. Блог на Владимир Шопов
5. Блог на Мартин Димитров
6. Блог на Дискусионен клуб за граждански инициативи
7. Блог на Людмил Стефанов и мъдростта на притчите
8. Избрано от архива: На дъното. До кога ще живеем в тъмнина*?
9. Избрано от архива: Времето за революция дойде!
10. Избрано от архива: Възмутих се!
11. Избрано от архива: Ваканция, здравей!
12. Избрано от архива: Очаквано безочакване: кризата, PR-a и манипулативното управление
13. Избрано от архива: Eмпатийният президент на България
14. Избрано от архива: Задача за настоящи управляващи: 1997 < = > 2008 ?
15. Избрано от архива: Президентът трябва да е знаме, а не ветропоказател
16. Любимата ми група - официален сайт /англ./
17. Мегафонът на в-к "Капитал"
18. Експрес.бг - политически коментари, анализи, новини
19. Phylosophy of Liberty
20. Общество.нет
21. Какво прекрасно място е Вселената!