Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.10.2010 14:02 - Не посягайте на професионалните фондове!
Автор: tsveta Категория: Политика   
Прочетен: 2270 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 26.10.2010 14:04


Тези дни социалният министър Тотю Младенов и управителят на НОИ Христина Митрева взривиха за пореден път общности и медии с предложената от тях драстична промяна, заложена в проекта за бюджет на ДОО, а именно трансферирането на личните партиди набрани в Професионалните фондове в новосъздаден Солидарен фонд към НОИ.

В действителност сега действащият модел е неработещ, предвид липсата на достатъчно акумулирани средства на лицата, на които предстои да се пенсионират  през следващата и близките години и неслучайно изплащането на пенсиите за ранно пенсиониране от фондовете беше отлагано във времето и набраните средства на лицата, които се пенсионираха по реда на I-ва и II-ра категория труд, се превеждаха в НОИ и Институтът определяше и изплащаше пенсията на тези лица.

Липсата на достатъчно акумулирани средства по личните партиди произтича от чл. 127 (2) на КСО - Лицата, работещи при условията на първа и втора категория труд, задължително се осигуряват и в професионален пенсионен фонд за пенсия за ранно пенсиониране, независимо от възрастта. За разлика от (1), където (В сила от 1 януари 2002 г., изм. - ДВ, бр. 64 от 2000 г., изм. - ДВ, бр. 67 от 2003 г.) Задължително се осигуряват за допълнителна пенсия в универсален пенсионен фонд лицата, родени след 31 декември 1959 г., ако са осигурени при условията и по реда на част първа. И така в единият от т.нар. Втори осигурителен стълб – Универсален пенсионен фонд /УПФ/ е залегнало изплащане на допълнителна пенсия за родените след 31.12.1959 г., но това не важи за изплащането на срочна пенсия от Професионален фонд /ПФ/. Логично е, че няма как ПФ да изплаща подобаваща срочна пенсия, ако лицето е акумулирало там средства в продължение на 2,3 или 5 години. Но ако за ПФ се въведе правилото от ал.1, като добавим актуалната възрастова разлика, която дава право на ранно пенсиониране, или към момента 8 години за лицата работещи при I-ва категория труд /т.е да постъпват средства за лицата родени след 31.12.1967 г./ и 3 години при II-ра кат.труд /родените след 31.12.1962 г./, то тогава по партидите на лицата, подлежащи на ранно пенсиониране, ще се натрупат достатъчно средства, за да се изплаща срочна пенсия. За лицата извън тази възраст, вече е резонно, средствата натрупани по индиивидуалните партиди, да се трансферират в НОИ, тъй като за тези лица той ще определя и изплаща пенсията им.

Или казано по друг начин към НОИ – не посягайте на всички средства, събрани по лични сметки в Професионалните фондове. Направете необходимите промени, за да могат фондовете да изплащат адекватни срочни пенсии. С предложението си да привлечета средствата по индивидуални партиди в Солидарен фонд, обезсмисляте заложените принципи за 2-ри и 3-ти източник на пенсия, разклащате доверието в пенсионната система, което е изключително крехко и повдигате с основание въпроса, това ли ще се случи и със средствата в Универсалните пенсионни фондове.  


Тагове:   НОИ,


Гласувай:
1



Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: tsveta
Категория: Политика
Прочетен: 198269
Постинги: 50
Коментари: 262
Гласове: 952
Архив
Блогрол
1. Институт за модерен консерватизъм
2. СДС - официален сайт
3. Блог на Пламен Юруков
4. Блог на Владимир Шопов
5. Блог на Мартин Димитров
6. Блог на Дискусионен клуб за граждански инициативи
7. Блог на Людмил Стефанов и мъдростта на притчите
8. Избрано от архива: На дъното. До кога ще живеем в тъмнина*?
9. Избрано от архива: Времето за революция дойде!
10. Избрано от архива: Възмутих се!
11. Избрано от архива: Ваканция, здравей!
12. Избрано от архива: Очаквано безочакване: кризата, PR-a и манипулативното управление
13. Избрано от архива: Eмпатийният президент на България
14. Избрано от архива: Задача за настоящи управляващи: 1997 < = > 2008 ?
15. Избрано от архива: Президентът трябва да е знаме, а не ветропоказател
16. Любимата ми група - официален сайт /англ./
17. Мегафонът на в-к "Капитал"
18. Експрес.бг - политически коментари, анализи, новини
19. Phylosophy of Liberty
20. Общество.нет
21. Какво прекрасно място е Вселената!