Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.06.2008 11:26 - Юридическото лоби спира евтината регистрация на ООД
Автор: tsveta Категория: Политика   
Прочетен: 1530 Коментари: 4 Гласове:
0

Последна промяна: 10.06.2008 11:28


Предлагам Ви една добре поднесена и аргументирана статия, публикувана в бр. 23 на в-к "Капитал". 
Следя развитието на темата от самото и предлагане и всички трудности, произтичащи от желанието за запазване на статуквото от страна на управляващите, с които се сблъскват представителите на ОДС.
Изказвам още веднъж подкрепата си за намаляване (привърженик съм дори на немислимото за България отпадане) на уставния капитал за регистрация на ООД.


Юридическото лоби спира евтината регистрация на ООД Без смислени аргументи беше орязано предложението за 10 пъти намаляване на уставния капитал

в-к Капитал, бр. 23

Често 5 хиляди лева създават сериозно неудобство пред реализирането на една добра бизнес идея. Такава е сумата в момента, която по закон се изисква за начален капитал на ООД. Тези пари не са непреодолима пречка за повечето предприемчиви хора, но напълно ненужно увеличават разходите и необходимото време за започване на бизнес. Ако това изискване отпадне, няма да е необходимо желаещите да открият собствена фирма да обикалят по роднини и приятели или да теглят кредит, за да съберат необходимите средства. А стартирането на бизнес ще стане много по-достъпно.

Представители на управляващата коалиция често се хвалят за добре свършена работа в сферата на икономическата политика, като цитират известното проучване на Световната банка Doing Businesses. В него България заема 46-о място от 178 държави през 2008 г. по привлекателност на бизнес средата и е в топ 10 на най-големите данъчни реформатори в света. Благоприятната среда за правене на бизнес обаче далеч не се свежда само до ниско данъчно облагане. Това, което политиците пропускат да споменат, е, че по други важни показатели България е твърде назад в класацията - по отношение на лицензионните и разрешителни режими е на 103-то място, а по стартиране на бизнес е на 100-тно място. Данните от класацията показват още, че изискуемият по закон минимален капитал за откриване на фирма в България е твърде висок. Уставният капитал за ООД се равнява на 56.3% от годишния доход на глава от населението. За сравнение - средно за региона е 45.3%, а в страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие - 32.5%. В общо 75 държави, сред които са някои от най-развитите икономики в света като САЩ, Канада, Япония, Обединеното кралство, Ирландия, Франция и др., изобщо няма изискване за начален капитал за откриването на такъв вид сдружение. В тези страни всяка година се откриват стотици хиляди нови фирми.

Стъпка към по-лесното стартиране на бизнес направи народният представител от СДС Мартин Димитров с предложението си за намаляване на минималния капитал за откриване на АД и ООД десет пъти, съответно от 50 000 на 5000 лева и от 5000 на 500 лева. То беше прието на първо четене в зала, но срещна яростна съпротива от юристите в парламента. Що се отнася до уставния капитал на АД, критиката, че предложението противоречи на европейска директива, която изисква той да бъде минимум 25 000 евро, е основателна. При ООД обаче подобно изискване няма, но юристите в парламента са твърдо против. На второ четене в комисията по правни въпроси те отхвърлиха предложението на Мартин Димитров. Малка победа се оказа приетата поправка за регистриране на дружество да е необходимо внасянето на 35% от уставния капитал (1750 лв.) вместо сегашните 70%. Парадоксално по време на гласуването за намаляване на минималния капитал няколко гласа не достигнаха на юристите да приемат предложение за увеличаване на капитала от 5 на 10 хиляди лева.

...

Проектът на Мартин Димитров и осакатеният му вариант, приет от правна комисия предстои да бъдат гласувани на второ четене в Народното събрание. Опасенията са, че мощното юридическо лоби (юристите в парламента са 51, или 21% от всички депутати) може да препъне предложението и при гласуването в пленарната зала. От такова развитие на нещата няма да спечели никой освен някоя правна школа, но ще загубят всички предприемчиви българи. 


Цялата статия http://www.capital.bg/show.php?storyid=506722


Подписката в подкрепа на предложението /в блога на Мартин Димитров/:
http://www.martindimitrov.com/?p=279


Тагове:   ООД,   лоби,


Гласувай:
0



1. lyudmilstefanov - Поздравления за всичките ти постинги!
10.06.2008 15:58
Участвах и в подписката. По принцип пиша много коментари в блога, насочени към гражданската активност. Ако имаш и други подобни инициативи, непременно ме уведоми с лично съобщение, за да не пропусна да участвам.
цитирай
2. tsveta - @ lyudmilstefanov
10.06.2008 17:02
Ще те уведомя, както би могъл и ти, ако узнаеш за смислени инициативи. И особено за такива, които са в посока развитие на гражданско и демократично общество. Благодаря за подкрепата и поздрав от мен!
цитирай
3. karanikolov - Напълно да отпадне изискването за ...
13.06.2008 21:22
Напълно да отпадне изискването за внасяне на капитал при регистрацията.
Само банките печелят от сегашното положение.
Част от аргументите си изложих преди време в блога.
цитирай
4. tsveta - @karanikolov
18.06.2008 10:11
Или казано по друг начин: Юридическото лоби в Парламента защити интересите на банковите институции.
Вече посочих, че съм за отпадане на изискването за внасяне на уставния капитал при регистрация на ООД. Този капитал НЕ гарантира обслужване на евентуални задължения към кредитори при обявяване на несъстоятелност /както си мислят някои/, той е единствено форма на банкова вноска, от която банките печелят лихви и такси, а собствениците на ООД губят време и пари.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: tsveta
Категория: Политика
Прочетен: 198843
Постинги: 50
Коментари: 262
Гласове: 952
Архив
Блогрол
1. Институт за модерен консерватизъм
2. СДС - официален сайт
3. Блог на Пламен Юруков
4. Блог на Владимир Шопов
5. Блог на Мартин Димитров
6. Блог на Дискусионен клуб за граждански инициативи
7. Блог на Людмил Стефанов и мъдростта на притчите
8. Избрано от архива: На дъното. До кога ще живеем в тъмнина*?
9. Избрано от архива: Времето за революция дойде!
10. Избрано от архива: Възмутих се!
11. Избрано от архива: Ваканция, здравей!
12. Избрано от архива: Очаквано безочакване: кризата, PR-a и манипулативното управление
13. Избрано от архива: Eмпатийният президент на България
14. Избрано от архива: Задача за настоящи управляващи: 1997 < = > 2008 ?
15. Избрано от архива: Президентът трябва да е знаме, а не ветропоказател
16. Любимата ми група - официален сайт /англ./
17. Мегафонът на в-к "Капитал"
18. Експрес.бг - политически коментари, анализи, новини
19. Phylosophy of Liberty
20. Общество.нет
21. Какво прекрасно място е Вселената!